Dravá ryba a delikatesa

Treska je dravá ryba, ktorá má biele, netučné mäso, ktoré sa pri príprave v rúre môže ľahko vysušiť.

09.09.2017 17:00
treska, ryba Foto:
Treska chutí výborne s bylinkami.
debata

Tresku kúpime väčšinou mrazenú vo veľkých supermarketoch. Najčastejšie dostať filety, mleté rybie prsty, kocky, ale aj konzervy. Delikatesou je tresčia pečeň, ktorú dostaneme v obchodoch v konzerve, naloženú v oleji.

Treska si rozumie s bylinkami

Tresku pečieme, dusíme, pražíme, grilujeme, smažíme, flambujeme, plníme, zapekáme. Rozumie si s bylinkami, so zeleninou, s citrusmi, karí, so smotanou, s kôprom, so špenátom, s hubami i so syrom. Vhodnou prílohou k treske sú zemiaky na všetky spôsoby, ryža, cestoviny, zelenina či chlieb.

Vzácne toro z tuniaka

Toro je tučné mäso, ktoré sa nachádza na bruchu tuniaka. Je to relatívne drahá položka. Táto časť mäsa je cenená pre jej chuť, textúru a najmä jej nedostatok. Toro sa ešte delí na dva odlišné podtypy. Otori je najtučnejšia časť tuniaka nachádzajúca sa v spodnej časti brucha. Chutoro je časť mäsa nachádzajúca sa na pozdĺžnej strane brucha tuniaka.

Treskové ragú s karfiolom

Potrebujeme:
500 g zemiakov, 1 menší karfiol, 400 g tresky, soľ, 3 PL citrónovej šťavy, 2 PL oleja, 4 PL masla, 2 PL hladkej múky, 250 ml zeleninového vývaru, 1/2 viazaničky kôpru, 1 citrón
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol rozoberieme na ružičky. Zemiaky dáme variť do osolenej vody. Keď sú takmer uvarené, pridáme k nim karfiol a dovaríme.
2. Tresku umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme. Opekáme na oleji asi 5 minút. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku, ktorú opražíme. Zalejeme ju vývarom a varíme 5 minút.
3. Potom pridáme soľ, mleté čierne korenie, štipku cukru a citrónovú šťavu. Necháme pár minút povariť. Do šťavy pridáme karfiol. Nakoniec vmiešame opečenú tresku a ozdobíme nakrájaným kôprom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #recept #rybacina #treska

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...