Zelenina, ovocie a svieže šaláty patria k letu. Ponúkame vám niekoľko receptov na šaláty, ktoré môžu nahradiť hlavné jedlo počas horúcich letných dní.
Ženšen, šalvia či mäta. Niektoré bylinky nielen príjemne osviežia, ale pomáhajú naštartovať metabolizmus a zbavovať nás nechcených tukových zásob.
Obvod poprsia cvičením síce nezväčšíte, ale spevniť a vyformovať prsné svaly dokážete. Zacvičte si sériu šiestich cvikov, ktoré vám zaberú len 30 minút.
Treska je dravá ryba, ktorá má biele, netučné mäso, ktoré sa pri príprave v rúre môže ľahko vysušiť.
Losos je dravá ryba, má typicky jemne oranžový až ružový odtieň mäsa, ktorý získava požieraním kôrovcov.
V prímorských krajinách je takmer samozrejmé, že plody mora sú zdravou, chutnou a obľúbenou súčasťou kuchyne.
Pred odchodom na dlhšie táborenie v prírode sa veľká časť potravín nakupuje vopred a pečivo, mliečne výrobky, zelenina a mäso až počas táborenia.
V rôznych končinách sveta radi pripravujú jedlo z jedného hrnca. Stačí niečo pridať, niečo ubrať a už to ináč rozvoniava.
Nový výskum v European Journal of Medicinal Chemistry naznačuje, že niektoré druhy zeleniny dokážu účinne bojovať s rakovinou kože.
V domácnostiach našich babičiek bývalo klasikou zaváranie tekvice na sladkokyslo alebo na slano.
Plody leta môžme spracovávať podľa tradičných receptov, ale s pridaním nových nápadov a voňavých korenín.
Jeden z pokladov našich záhrad, ktorý sa dokáže bohato uplatniť v kuchyni celoročne, je uhorka.
Naše babičky tradične využívali najmä tekvicu obyčajnú, ktorá často v ich záhradách vyrástla do nebývalých rozmerov.
Leto praje aj menej populárnym druhom zeleniny ako je ružičkový kel.
Ľahké rybacie či hydinové mäso sa dá rýchlo upiecť, grilovať aj dusiť.
Šaláty sú chutné, zdravé a najmä nie dlho pripravované letné jedlá.
Posilňuje imunitný systém, zmierňuje príznaky astmy, uzdravuje oči a bojuje proti niektorým druhom rakoviny. Aj takéto účinky má grapefruit.
Samotná príprava zálievok a dresingov do šalátov je tak trochu alchýmia. Ale niektoré základné pravidlá platia, hoci prvotná je vlastná fantázia.
Pri príprave letných šalátov sa netreba báť mliečnych zálievok, ktoré sú vytvorené z jogurtu, zo smotany či z creme fraîche...
Bublanina je jednoduchým a chutným sladkým variantom ovocnej pochúťky. Najlepšia bublanina je taká, kde ovocie zostane na povrchu a neschováva sa na dne koláča.
V siedmom nebi sa môže cítiť každý, kto ochutná ovocné letné koláče. Stačí vyváženosť chutí, poctivosť surovín a štipka fantázie.
Na prírodných lúkach a v domácich záhradách začína dozrievať letné ovocie a zo slovenských kuchýň sa začína šíriť omamná vôňa šťavnatých ovocných koláčov.
K letu neodmysliteľne patrí zmrzlina - studená maškrta do rozpálených ulíc, či na horúce pláže.
Štruktúra a chuť bravčového bôčika ho celkom jednoznačne priraďujú k jedlám, ktoré patria k dobre vychladenému pivu v horúcich letných dňoch.